Wat doet de notaris bij een compraventa in Spanje?

Bij de koop/verkoop van een woning in Spanje speelt de notaris een centrale rol. Enkele van de belangrijkste taken van de notaris zijn:

Imagen de Whats App 2024 10 11 a las 12 48 11 5452a20b

Hij/zij is verantwoordelijk voor het juridisch vastleggen van de verkoop en het waarborgen van een eerlijke transactie voor zowel koper als verkoper.

Opstellen en ondertekenen van de akte (escritura pública): De notaris stelt de officiële koopakte op, waarin alle details van de transactie worden opgenomen, zoals de identiteit van koper en verkoper, de prijs en de betalingsvoorwaarden. Dit document is essentieel om de eigendomsoverdracht officieel te maken en in te schrijven in het Spaanse eigendomsregister.

Controle van eigendomstitel: De notaris controleert de geldigheid van de eigendomstitel (nota simple) om zeker te zijn dat de verkoper daadwerkelijk eigenaar is van de woning en of er eventuele lasten of hypotheken op het onroerend goed rusten. Dit is van groot belang om juridische problemen te voorkomen.

Toezicht op betaling van belastingen: De notaris ziet erop toe dat alle bij de transactie betrokken belastingen correct worden betaald. Voor de koper betekent dit vaak de betaling van overdrachtsbelasting (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales) of btw, afhankelijk van de aard van het onroerend goed.

Identiteit en legale status controleren: De notaris controleert de identiteit van zowel koper als verkoper en zorgt ervoor dat alle benodigde documenten correct zijn. Voor buitenlandse verkopers of kopers vraagt de notaris om een geldig paspoort, NIE-nummer (Spaans fiscaal nummer) en, indien nodig, de vertaling van documenten.

Juridische begeleiding en waarborgen: Hoewel de notaris geen partij vertegenwoordigt, is hij/zij verantwoordelijk voor het juridisch waarborgen van de overeenkomst en informeert de partijen over hun rechten en plichten. De notaris zorgt ervoor dat de verkoop voldoet aan de Spaanse wetgeving.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit bericht:

Terug naar overzicht
Image 9

Everything you need to know whey you want to buy a house in Spain (Dutch)

With this handy brochure, we will help you on your way to making the right choices. Even if you still have questions after reading this brochure, we are ready to share our experience.

Download the brochure